Find Inspecties & Analyses en Find Asbestinventarisatie zijn momenteel met man en macht onderzoeken aan het uitvoeren omtrent de terugroepactie straalmiddel wegens asbest.

Het bedrijf Eurogrit in Dordrecht, dat straalmiddelen levert voor onder meer gevelreiniging, roept een straalgrit terug omdat er asbest in verwerkt zit. Vrijdag werd al asbest aangetroffen bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf.

Het bedrijf levert aan ruim honderd professionele straalbedrijven in Nederland, zei een woordvoerder van Eurogrit zaterdag. Klanten wordt geadviseerd het spul niet meer te gebruiken en terug te brengen. Het bedrijf kan niet zeggen hoeveel mensen ermee in contact zijn gekomen. Het wordt voornamelijk gebruikt door professionele straalbedrijven die het gebruiken als reinigingsmiddel.

Het bedrijf heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingelicht.

Volgens Eurogrit zijn de tot dusver aangetroffen hoeveelheden chrysotiel (ook ‘witte asbest’ genoemd) heel gering. Maar als het wordt gebruikt bij straalwerkzaamheden kan er bij langdurige blootstelling gevaar zijn voor de gezondheid, aldus het bedrijf.

Eurogrit leverde onder meer aan een firma die straalwerkzaamheden verrichte bij Tata Steel in IJmuiden. Op zeker zes plaatsen in de buitenlucht is asbesthoudend grit aangetroffen. Deze locaties zijn afgezet en de staalwerkzaamheden zijn voorlopig gestaakt, zei een woordvoerder. Het personeel van Tata Steel is ingelicht. Er wordt een informatiecentrum ingericht waar ongeruste werknemers met vragen terecht kunnen.
Ook in het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) is asbest aangetroffen, nadat een straalbedrijf bezig was geweest met schoonmaakwerkzaamheden. Vrijdag moesten 120 medewerkers uit voorzorg eerst douchen en omkleden in ‘ontsmettingscontainers’ voordat ze het terrein mochten verlaten. AEB besloot hiertoe nadat het kreeg te horen dat er asbestvezels in de grit zaten.