Energieprestatieadvies bestaande bouw (EPA)

Find Consultancy

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Benieuwd naar je voorlopige energielabel? Kijk op http://www.zoekuwenergielabel.nl/.

Energielabel woningen (EPA)

Energielabel woningen (Find Consultancy – EPA)

Huurders, energielabel en energie-index

Mensen die gaan verhuizen naar een huurwoning, hebben recht op een energielabel van hun verhuurder. Een zuinige woning krijgt meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het vereenvoudigde energielabel, maar naar de Energie-Index. Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is. Het huren van een woning met een groen energielabel heeft als voordelen dat de energielasten lager zijn en het wooncomfort beter is. Al hangt de energierekening ook af van hoe zuinig of onzuinig je zelf omgaat met je verwarming, warm water en elektriciteit.

Energiezuinige woning en huurpunten

De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Door de introductie van het vereenvoudigde energielabel in januari 2015 zijn er verschillende manieren om de energiezuinigheid mee te tellen.

De drie mogelijkheden zijn:

  • De verhuurder heeft een (oud, uitgebreid) energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en dat niet ouder is dan 10 jaar. In dit geval bepaalt de labelklasse (A t/m G) het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur.
  • De verhuurder heeft na 1 januari 2015 geen energielabel dat is geregistreerd vóór 2015. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het Energie-Index getal.
  • De verhuurder heeft na 1 januari 2015 geen energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en ook geen Energie-Index. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het bouwjaar van de woning. In veel gevallen betekent dit dat er minder huurpunten gerekend.

Meer informatie is te vinden op http://www.rijksoverheid.nl/. Wilt u meer weten over Find Consultancy? Neem vrijblijvend contact op met onze Energie consultants.

We wijzen u op onze Privacy- en cookieverklaring.

Find Consultancy Dhr. A. Hoogsteen Icarus 21 8448 CJ Heerenveen, Friesland info@findbedrijven.nl

Overige diensten

Naast energieprestatieadvies kunt u Find ook inschakelen voor asbest inspectie en asbestinventarisatie.Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest in uw woning of bedrijfspand? Laat dan een inventarisatie uitvoeren om de aanwezigheid van asbest te controleren. Indien nodig kunnen wij de asbest voor u verwijderen.